DEC REQUEST DS 2016-098 STAFF ANALYSIS

ISSUE: DS 2016-098. Petitioner seeks a Declaratory Statement on an interpretation of Chapter2, Section
206.7 — 206.7.5 and Chapter 4, Section 410 — 410.6 of the Florida Building Code, Accessibility — 5"
Edition (2014)

Questions:

As opposed to seeking a waiver to install a platform lift in this situation, is the use of a platform lift
acceptable in accordance with FBC 2014-Accessibility sections 410 and 206.7? Should a waiver be
required for a design that apparently meets code requirements?

Situation:

Steve Krone AlA, representing Abdolhamid Hemali of IBN Seena Academy, Inc. seeks clarification of
Chapter2, Section 206.7 — 206.7.5 and Chapter 4, Section 410 — 410.6 of the Florida Building Code,
Accessibility — 5™ Edition (2014). The proposed project which has generated this Petition for Declaratory
Statement consists of the finishing of a second floor shell space, which was constructed in 2012-2013. The
space was framed with steel joists for a future floor deck system, supported by structural steel beams and
columns. The second floor shell space is surrounded on two sides by 1-hr rated metal stud and gypsum
board construction and on the remaining sides by exterior 2 story walls. Total area of existing second
floor rough-in is 2,992.5 square feet. The floor-to-floor height from first to second is 11'4".

Proposed improvements at the second floor will include two exit stairs, teacher work areas,

storage, and restrooms. In order to provide accessibility access to the second floor a platform

lift has been proposed. The lift will be located in the northeast corner of the proposed space and will be
enclosed by 1-hr rated construction. An attempt was made to configure a shaft for a

small, code compliant elevator in this same location; however the dimensional requirements tor

the cab, interior clearances, shaft walls, and vertical elevator over-run at the second floor precluded the
use of an elevator due to interference of overhead roof structure, (36" deep steel trusses with 53"
clearance between).

The local permitting authority (Orange County) interprets FBC 2014-Accessibility, section 410

and 206.7 through 206.7.5 to indicate that platform lifts are exclusively used as listed in 206.7.1
through 206.7.5 and are not to be used in any other application. When the structural interference
question noted above was brought to their attention as part of the comment response dialog, it was
suggested to the petitioner's representative to seek a waiver to provide

a platform lift which has no structural interference problems.
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2010 ADA Standards for Accessible Design
CHAPTER 2: SCOPING REQUIREMENTS
SECTION 206 ACCESSIBLE ROUTES

206.2.3 Multi-Story Buildings and Facilities. At least one accessible route shall connect each
story and mezzanine in multi-story buildings and facilities.
EXCEPTIONS:

1. In private buildings or facilities that are less than three stories or that have less than

3000 square feet (279 m2) per story, an accessible route shall not be required to connect
stories provided that the building or facility is not a shopping center, a shopping mall, the
professional office of a health care provider, a terminal, depot or other station used for
specified public transportation, an airport passenger terminal, or another type of facility as
determined by the Attorney General.

2. Where a two story public building or facility has one story with an occupant load of
five or fewer persons that does not contain public use space, that story shall not be
required to be connected to the story above or below.

3. In detention and correctional facilities, an accessible route shall not be required to
connect stories where cells with mobility features required to comply with 807.2, all
common use areas serving cells with mobility features required to comply with 807.2, and
all public use areas are on an accessible route.



4, In residential facilities, an accessible route shall not be required to connect stories
where residential dwelling units with mobility features required to comply with 809.2 through
809.4, all common use areas serving residential dwelling units with mobility features required
to comply with 809.2 through 809.4, and public use areas serving residential dwelling units
are on an accessible route.

5. Within multi-story transient lodging guest rooms with mobility features required to comply with
806.2, an accessible route shall not be required to connect stories provided that spaces
complying with 806.2 are on an accessible route and sleeping accommodations for two persons
minimum are provided on a story served by an accessible route.

6. In air traffic control towers, an accessible route shall not be required to serve the cab and the
floor immediately below the cab.

7. Where exceptions for alterations to qualified historic buildings or facilities are permitted by
202.5, an accessible route shall not be required to stories located above or below the accessible
story.

206.6 Elevators. Elevators provided for passengers shall comply with 407. Where multiple
elevators are provided, each elevator shall comply with 407.

EXCEPTIONS:

1. In a building or facility permitted to use the exceptions to 206.2.3 or permitted by 206.7 to use
a platform lift, elevators complying with 408 shall be permitted

.2. Elevators complying with 408 or 409 shall be permitted in multi-story residential dwelling
units.

206.7 Platform Lifts. Platform lifts shall comply with 410. Platform lifts shall be permitted as a
component of an accessible route in new construction in accordance with 206.7. Platform lifts
shall be permitted as a component of an accessible route in an existing building or facility.

206.7.1 Performance Areas and Speakers’ Platforms.
Platform lifts shall be permitted to provide accessible routes to performance areas and speakers’
platforms.

206.7.2 Wheelchair Spaces.
Platform lifts shall be permitted to provide an accessible route to comply with
the wheelchair space dispersion and line-of-sight requirements of 221 and 802.

206.7.3 Incidental Spaces.
Platform lifts shall be permitted to provide an accessible route to incidental spaces which are
not public use spaces and which are occupied by five persons maximum.

206.7.4 Judicial Spaces.

Platform lifts shall be permitted to provide an accessible route to: jury boxes and witness stands; raised
courtroom stations including judges’ benches, clerks’ stations, bailiffs’ stations, deputy clerks’ stations,
and court reporters’ stations; and to depressed areas such as the well of a court.

206.7.5 Existing Site Constraints.
Platform lifts shall be permitted where existing exterior site constraints make use of a ramp or elevator



infeasible.

408 LIMITED-USE / LIMITED-APPLICATION ELEVATORS

408.1 General. Limited-use/limited-application elevators shall comply with 408 and with ASME A17.1
(incorporated by reference, see “Referenced Standards” in Chapter 1).They shall be passenger elevators
as classified by ASME A17.1. Elevator operation shall be automatic.

CHAPTER 4: ACCESSIBLE ROUTES

SECTION 410 PLATFORM LIFTS

410.1 General.

Platform lifts shall comply with ASME A18.1 (1999 edition or 2003 edition) (incorporated by reference,
see “Referenced Standards” in Chapter 1). Platform lifts shall not be attendant-operated and shall
provide unassisted entry and exit from the lift.

410.2 Floor Surfaces.
Floor surfaces in platform lifts shall comply with 302 and 303.

410.3 Clear Floor Space.
Clear floor space in platform lifts shall comply with 305.

410.4 Platform to Runway Clearance.
The clearance between the platform sill and the edge of any runway landing shall be 1 inch (32 mm)
maximum.

410.5 Operable Parts.
Controls for platform lifts shall comply with 309.

410.6 Doors and Gates.

Platform lifts shall have low-energy power-operated doors or gates complying with 404.3. Doors shall
remain open for 20 seconds minimum. End doors and gates shall provide a clear width 32 inches (815
mm) minimum. Side doors and gates shall provide a clear width 42 inches (1065 mm) minimum.

EXCEPTION: Platform lifts serving two landings maximum and having doors or gates on opposite sides
shall be permitted to have self-closing manual doors or gates.

5" Edition (2014) Florida Building Code, Accessibility

201.1.1 Vertical accessibility. Sections 553.501-553.513, F.S., and the ADA Standards for Accessible
Design do not relieve the owner of any building, structure or facility governed by those sections from
the duty to provide vertical accessibility to all levels above and below the occupiable grade level
regardless



of whether the Standards require an elevator to be installed in such building, structure or facility, except
for:

(1) Elevator pits, elevator penthouses, mechanical rooms, piping or equipment catwalks and automobile
lubrication and maintenance pits and platforms.

(2) Unoccupiable spaces, such as rooms, enclosed spaces and storage spaces that are not designed
for human occupancy, for public accommodations or for work areas.

(3) Occupiable spaces and rooms that are not open to the public and that house no more than five
persons, including, but not limited to equipment control rooms and projection booths.

(4) Theaters, concert halls, and stadiums, or other large assembly areas that have stadium-style
seating or tiered seating if sections 221 and 802 are met.

(5) All play and recreation areas if the requirements of chapter 10 are met.

(6) All employee areas as exempted by 203.9.

(7) Facilities, sites and spaces exempted by section 203.

Buildings, structures and facilities must, at a minimum, comply with the requirements of the ADA
Standards for Accessible Design.

206.2.3 Multi-Story Buildings and Facilities. At least one accessible route shall connect each story
and mezzanine in multi-story buildings and facilities.

Notwithstanding the requirements and exceptions of this section, section 201.1.1 shall apply.
EXCEPTIONS:
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Note: Conveying systems such as platform Lifts, Stairway Chairlifts, Limited-use/Limited-Application
Elevators may be used to provide vertical accessibility where the building is exempt from the ADA
requirements for an elevator.
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FIGURE 410.6 PLATFORM LIFT DOORS AND GATES

Question:

As opposed to seeking a waiver to install a platform lift in this situation, is the use of a platform lift
acceptable in accordance with FBC 2014-Accessibility sections 410 and 206.7? Should a waiver be
required for a design that apparently meets code requirements?

Answer:

To question “is the use of a platform lift acceptable in accordance with FBC 2014-Accessibility
sections 410 and 206.7?” The answer is yes. A platform lift that is incompliance with Sections 410 and
206.7 and listed/certified for the intended use is acceptable for the project in question.

To question “should a waiver be required for a design that apparently meets code requirements?”
The answer is no. A waiver application is not necessary for the project in question.



